Strukturerat kaos

Strukturerat kaos

Jag ska villigt erkänna, i morse kändes det sådär att tänka sig att stå ute på gräsplätten utanför aktivitetshuset kl 07.00 och köra ett träningspass ute. Jag frös som bara den på vägen till tåget och jag hade på mig mina träningskläder + höstjackan på det och det kändes som att jag skulle frysa ihjäl. Men som vanligt gick det över ganska snabbt när jag väl var på plats och kört igång och det var ett riktigt skönt pass. Lär kännas i armarna i morgon, vi körde två och två med käppar och gummiband och avslutade med stafettlöpning runt ”lagunen”. Faktum var att jag hade inbillad ork kvar efter passet, jag säger inbillad för jag vet att jag egentligen är för trött i kroppen. 🙂 Men det är onekligen skönt att starta dagen med ett bra utepass, även om det känns oövervinnerligt när man ligger under täcket. 🙂 Nästa vecka är det boxning, jag ser redan fram emot det!

Igår kom äntligen min ståmatta, så nu behöver jag inte snylta på kollegans längre. Lustigt nog gav jag tillbaka den till henne igår bara någon minut innan de kom med min, det var precis som att det var det steget som behövdes. 🙂  Nu hoppas jag rullmusen och tangentbordet också kommer snart, har redan spekulanter på rullmusen jag just nu lånar av min sjuka kollega… Konstigt att det var så lång leveranstid, jag beställde t ex en absurd mängd pussel igår privat och de är redan skickade. 🙂

Det känns bra nu. Vågen i morse visade inget nytt med vikten, men en jättedipp på fettprocenten och det brukar vara ett gott tecken på att vikten egentligen är lite lägre. Det där med fettprocent är förresten bara trams, det kan man inte mäta så, men det är ändå något med det där måttet som ger signaler har jag lärt mig efter alla år.

På jobbet är  det fullt ös hela tiden känns det som. Jag gillar det, men det är svårt att hinna med att få allt så bra som jag vill + att jag alltid gillar att förnya arbetsmetoderna så att det blir ännu bättre. Att jag skulle visa mig vara en som älskar förändringsarbete var en sjujäkla högoddsare måste jag säga. Ändå är det inte ett dugg konstigt i sig, det är min personlighet. Kanske det är så pass enkelt att jag tidigare inte haft modet/tålamodet att ta ton och driva på. Det är jobbigt att förändra folk, den saken är klar. Det kräver ett sjuhelvetes tålamod och jag står oftast i mitten och håller tillbaka folket från de båda sidorna. Längst ut på ena kanten står de som vill slippa processer helt och hållet och bara göra saker som de kommer och som de känner för, på andra sidan står de som vill ha standardprocesser för ALLT och helst ska det vara på plats för allt och alla i morgon. Min policy är att processer ska ha ett syfte och att det ska vara så enkelt som möjligt för alla inblandade. Det är JÄTTESVÅRT för att inte säga omöjligt att uppnå, men det viktigaste är att vi blir stadigt lite bättre än sist. Jag är själv allergisk mot byråkrati och onödigt arbete och blir snabbt frustrerad om jag ser något som inte har ett syfte.

Det är kul med hur olika vi alla fungerar, några kollegor var i total chock över att jag har över 12 000 mail i min inbox, tydligen hade de en bild av mig som väldigt strukturerad. 🙂 Jag har försökt strukturera mina mail genom åren, både privat och på jobbet, men det blir aldrig bra. Det ser jättesmart ut när jag ser andras milslånga katalogstrukturer, men jag funkar tydligen inte så. Problemet för mig är att kategorisera ett mail så att jag fattar att det är där jag ska leta, få saker handlar om EN sak. Min metod är istället att använda sökfunktionerna. Oftast har jag ett litet hum om vem som var inblandad i diskussionerna + när det var och då går det klart snabbast för mig att söka på det sättet – vilket har bevisats gång på gång. Det är ofta jag får skicka tillbaka andras mail till dem som de förlorat i sina strukturer, hehe. 🙂 Å andra sidan har min metod en svaghet, jag missar/glömmer ibland mail när de kommer mitt i en aktiv period. Jag hatar olästa mail, så jag har läsmarkering på ganska kort tid + att jag har tillgång till dem i mobilen på det… Antingen råkar jag läsmarkera dem utan att ens ha sett dem, eller så glömmer jag bort dem. Men jag är ganska bra numer på att utnyttja flaggor, det har hjälpt en hel del.

Jag är desto mer strukturerad när det gäller gemensamma dokument, det är väl därför kollegorna blev så chockade. 🙂

Hemma är det kaos, med en liten krydda av organisation. 🙂 Lustigt nog gäller dock även där att jag oftast har en förvånansvärt tydlig förnimmelse om VAR jag har saker. Hjärnan är cool!

 

 

2 svar på ”Strukturerat kaos

  1. Jag är nog en blandning mellan kataloger/strukturer och sökfunktioner 🙂 Men jag är även en kastare, så jag KASTAR gamla e-mail då och då. Är det borta så är det borta. Problem får lösas ändå! Och att genomdriva förändringar handlar egentligen om att motivera inblandade personer att själva förändras, ha ha. Hitta argumenten som biter. Det är svårare än svårt för man måste se exakt vad som triggar exakt just den människan att lyfta sig i kragen…

    1. Jag kastar mail som inte rör mig alls, men resten håller jag i hårt. Det är oerhört ofta jag får gå tillbaka och påvisa att folk kommer ihåg fel! Eller så är det saker som återkommer gång på gång som jag lagt dagar på att reda ut och inte vill göra en gång till. Sedan jobbar jag väldigt mycket via mail eftersom vår utveckling ligger i Indien och användarna är många och globalt placerade. Numer sparar jag dock viktiga beslutsmail ihop med kravdokumenten i det verktyg vi använder, så det börjar bli mer vettig organisation. ☺

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.