Viktminskning

Viktminskning

Idag vägde jag in för ny omgång på dietbetet och det gick vägen – om än knappt.

Det fick mig att reflektera lite över olika viktminskningsmetoder. Om man bortser från de fnoskiga och sjuka sätten så finns det rent krasst tre sätt för min del:

  1. Äta mindre portioner
  2. Äta lättare mat
  3. Äta mer sällan

Alla tre fungerar för mig och i förlängningen blir det oftast en mix av dem. Men det finns en klar nackdel med att ha för mycket fokus på sätt 2 och 3 och det är att de inte hjälper mig särskilt mycket med det proaktiva arbetet.

Det är ingen hemlighet att jag gillar stora portioner. Jag skulle vilja säga att jag egentligen äter relativt bra saker av mig själv (i synnerhet till vardags), men jag låter alldeles för ofta mina ögon vara med och bestämma och det leder till för stora portioner som i sin tur leder till övervikt. Naturligtvis är det trevligt att njuta av sin mat även med ögonen, men inte när det gäller storleken på portionen.

När jag väl tar beslutet att jobba på viktminskning blir det som sagt en mix av de tre. Tyvärr är det enklare att lägga huvudfokus på 2 och 3 när jag inte riktigt hinner fokusera fullt ut. Det är inget fel i sig, men om jag inte jobbar med portionerna också kommer det bli kortsiktiga resultat.

Där är jag lite nu faktiskt. Jag må vara under 72 kilo som önskat, men det beror på att jag på sistone minskat rätt drastiskt på mina måltider av olika anledningar. Det är varken bra för kroppen eller för fortsatt viktminskning och det är jag väl medveten om.

Man kan ju förstås argumentera för att jag även dragit ner på portionerna, men jag ser det inte riktigt så. För mig betyder mindre portioner att jag äter det jag brukar äta, fast i mindre format. Nu har jag snarare lyft bort en del till förmån för lättare alternativ + tagit bort måltider.

Nästa vecka har jag semester och då har jag faktiskt bra tid att experimentera med just portionerna, även om det ska ätas ute i väldigt många dagar. Jag tänker inte jaga siffror i sig (jag tänker naturligtvis njuta), men jag har ingen ursäkt att inte passa på att få till lite portionsträning. 🙂 I synnerhet eftersom jag kommer att äta mycket mer regelbundet än jag gör nu.

Om en månad ska jag väga in under 70,5 för att vinna pengar i nästa runda och om jag vill nå det på ett någorlunda hälsosamt sätt måste jag ta tag mina portioner. I kombination med allt annat såklart. 🙂

Det är inte svårt att gå ner i vikt rent teoretiskt, men praktiskt kräver det sin kvinna. 🙂

Ett svar på ”Viktminskning

  1. Hmmm jag skrev en komnmentar förut men den försvann :-0
    Men jag vet sedan tidigare att du tycker om stora portioner, det har du inte hymlat med 🙂 Och jag tror det är svårt att SLUTA tycka om sådant man faktiskt tycker om. Be mig typ sluta tycka om glass godis choklad bakverk… det går inte ha ha. Kruxet är då att balansera det man tycker om så att det inte leder till något man INTE tycker om. För mig är min sötsakslast jag kommer att ha livet ut. Jag lutar åt att acceptera det rakt av. Sedan vill jag inte ha övervikt heller… enda sättet jag känner till är att MINSKA och BEGRÄNSA mitt intag av sötsaker. Det går. Skulle det kunna funka för dig att äta stora portioner mindre ofta?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.