VV-vånda

VV-vånda

En dag i princip helt utan möten, jag vet inte när det hände sist. Dessutom är det just nu rätt lugnt så jag passade på att ta en långlunch ute på handelsplatsen, man kan väl nästan kalla shopping på IKEA jobb ändå? 🙂

Det var SÅ behövligt att få pösa på lite i min egen takt. Jag märker mer och mer tecken på att jag varit uppe i varv alldeles för länge. Inte konstigt jag inte orkat fatta vettiga beslut och att demonen varit i sitt esse igen.

Men nu är jag på G! Idag förlängde jag mitt VV-abb med ett helt år, det kostar mig bara 580 nånting eftersom jag tog det som friskvårdsförmån. Mest gjorde jag det för communityn, appen och jag är just nu inte riktigt vänner. Jag blir bara mer och mer irriterad på gränssnittet och idag blev jag dessutom lite arg när jag knappade in min lunch på IKEA. Hade jag skattat den själv hade jag hamnat på max 4 SP utan att ljuga ett dugg för mig själv, men nu råkade den finnas färdigt inlagd av VV själva. Hela 7 SP låg den på, vilket enligt appen motsvarar 326 kcal. Det är ju alldeles för högt räknat! Om man betänker att jag har 23 SP per dag och jag ska lägga det på tre mål + mellanmål så kan man förenklat säga att varje mål bör kosta 7 SP (med 2 SP över till mellanmål). Så ur den synvinkeln är det väl ok. Men sett till kalorier så innebär 326 kcal att jag har nästan 1200 kcal kvar, jämfört med 16 SP. Dvs en femtedel av dagens förbrukning jämfört med en tredjedel enligt V.

Naturligtvis kan man inte jämföra rakt av, VV har mycket som är noll och däri ligger ju ”räddningen”. Men jag blir allt lite konfunderad hur de räknar, eftersom denna rätten hamnade så högt och det mesta i den var 0. Det enda som faktiskt borde kosta är nudlarna och vinägretten gjord på sojasås. Nudlarna var det verkligen inte mycket av, max 1 dl och det är 2 SP. Då skulle vinägretten landa på 5 SP och det tror jag bara inte på sett till mängden + vad som var i.

Inte för att det här spelar så stor roll egentligen, jag åt 0 SP frukost idag så jag kan äta lite vad jag vill till middag ändå utan att svettas. Men jag får inte ihop det. Om jag eller kluriga VV-medlemmar tåtar ihop vår egna mat är alltid SP så mycket lägre. Jag har ett par VV-receptböcker hemma och jag är så förvånad över hur många SP det är i deras recept, detta trots flitigt användande av lågkaloriprodukter. Mina egna rätter gjorda på fullfeta alternativ är ofta i samma spann, ibland till och med lägre. OK, jag är rätt generös med att uppskatta matfett lågt (eller inte alls) ska medges, men ändå? Det samma gäller de fiffiga matkreatörer som ger ut sina egna recept på FB och Instagram. Det är ju verkligen inte ofta man ser rätter upp mot 10 SP där, vilket är nästan standard med VVs egna recept. Jag fattar inte ens hur man får ihop dagen om man följer dem. Jag har sett recept på 15 SP, det är ju större delen av dagens intag!

Nåväl, mitt sätt fungerar ju, det har jag bevisat senaste året, så jag kör väl vidare på det. Men det gör mig lite irriterad att det är så godtyckligt. Dessutom känner jag ju att jag snarare behöver ÖKA mitt intag på mina bra dagar än minska det, jag saknar allt lite ork emellanåt.

Man kan förstås ifrågasätta varför jag inte följer programmet minutiöst och exakt. Men det funkar verkligen inte för mig, då blir jag fettskrämd och lever på luft tills jag ger upp. Jag är dessutom väldigt förtjust i mycket som är 0 SP, så jag får emellanåt se upp så att jag inte går bananas där. Majs och bönor t ex, jag älskar dem och kan absolut överäta rejält där. Nu var jag dock rätt noggrann direkt från start att inte göra just det, men kalorier blir det ju ändå.

Jaja, nog gnällt på VV, jag gillar ändå konceptet i stort och att räkna kalorier mäktar jag absolut inte med igen. Det har dessutom aldrig funkat för mig, förutom då jag var extrem och låg på alldeles för stort underskott varje dag.

Men kanske jag ska testa att räkna kalorier under en vecka bara för att få ett hum om var jag ligger. Jag tror alltså inte att jag äter för mycket (när jag är på banan och reggar), men jag vill få en indikation på om jag kan öka på lite utan att det blir tokigt.

Det blir dock inte nu, idag ska jag ägna kvällen åt att knåpa ihop några sidor till på min fotobok + blogg, sedan ska jag ta en titt på min virkning och förhoppningsvis även hitta tid för att titta på några avsnitt ”A Handmaid’s Tale”.

2 svar på ”VV-vånda

  1. Det finns faktiskt ingen anledning till att följa vv-programmet minutiöst och exakt… Vi alla är olika, fungerar olika, har olika förbränning, lever olika, rör oss olika, är olika stora, gamla, har olika mängd muskelmassa, befinner oss i olika faser av livet, etc etc etc. Vad som är viktigt, har jag kommit fram till, är att man hittar sin individuella formel! Och det verkar du ha gjort. Så fortsätt med det! För min del märker jag ju att jag måste äta rätt mycket mer än vad vv-budgeten medger, för att få bäst viktnedgång. Och så länge det fungerar, fortsätter jag med det! 🙂

    1. Nej verkligen inte! Det är ju ett grovt redskap för alla så det säger sig självt. Jag körde samma egna avsteg med ProPoints och det funkade lika bra, jag känner min kropp och mina fällor bäst trots allt. Men ibland förstår jag mig verkligen inte på hur de räknar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.