Jag = en periodisk fastare

Jag = en periodisk fastare

Jag gjorde en ändring i min plan igår. Dels för att jag kände att jag halkat lite snett från start och ätit för lite för att det ska fungera som det ska (fasta är inte lika med svält), dels för att jag faktiskt ville få unna mig något gott en gång när jag nu är i storstan i tre dagar och har chansen.

Så jag beställde middag till hotellet från ett turkiskt grillställe och bröt min påtänkta fasta igår. Istället tänkte jag ge mig på en lite längre fasta som jag startade 12:45 idag och som jag planerar att bryta i morgon efter jobbet (typ 28 timmar).

På eftermiddagen frågade en kollega vad vi ville ha för fika och jag sade som det var, mitt ätfönster är inte öppet nu. Sedan diskuterade vi helt öppet hur olika våra kroppar funkar och det kändes bara så bra!

Jag håller på att läsa en bok nu (såklart) som heter ”Fast, Feast, Repeat” skriven av Gin Stephens. Jag älskar den så här långt!

1. Gin har själv jojobantat bort halva sitt liv, testat allt och läst alla rön hon kommit över
2. Hon har skön humor utan att flamsa bort budskapet
3. Hon är supertydlig och visar upp källan bakom alla påståenden
4. Hon uppmanar läsaren att ifrågasätta allt, inkl hennes påståenden
5. Hon påpekar gång på gång att alla måste hitta just sitt sätt och att ingen kan tala om för dig hur just du fungerar

Jag kan relatera så hårt till allt hon gått genom, från kaloriräkning till intuitive eating (som hon gick upp massor i vikt av). Hon har även fastat utan resultat och förklarar grundligt vad som gick snett för henne och som många gör fel på (jag själv inkluderad).

Tricket enligt Gin är att anamma ”Clean Eating” (och det har inget med en viss vidrig svenskas matbolag att göra…). Det betyder helt enkelt att när man fastar så är enbart vatten, svart kaffe och te tillåtet. Inga tuggummin, inga kalorifria drycker, ingen mjölk i kaffet, inget smaksatt vatten eller kaffe. Till och med örtte bör undvikas. Det är inte för att plåga folk, utan för att allting som signalerar till kroppen att nu är det mat på gång förstör processen du är ute efter och gör dig tokhungrig.

Gin är också tydlig med att när man väl ska äta så kan äta vad man vill – MEN inte frossa. Man behöver inte räkna kalorier för det, bara vara sansad. Inga familjemål på pizzerian. 😄

Som med alla kostreligioner finns det alltid extremer och det är skönt att följa någon som är mer sansad.

En sak med fastande enligt Gin är också att man inte nödvändigtvis ser resultat på en gång, åtminstone inte på vågen. Det tar ett tag att väcka kroppen och hitta sitt eget mönster.

Jag tänker absolut ge detta en ärlig chans. Jag har ju redan outtat mig på jobbet också. 😁

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.